
Γράφει η Θεοδοσιάδου Κωνσταντίνα.
Στις μέρες μας και στις κοινωνίες οι οποίες θεωρούνται εξελιγμένες και εκσυγχρονισμένες, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στον τρόπο που ζούμε ως άντρες και γυναίκες και που οι κοινωνίες αυτές αντιλαμβάνονται τα δύο φύλα. Υπάρχουν όμως ακόμα κάποια στερεότυπα για τα τυπικά χαρακτηριστικά και τον κοινωνικό ρόλο κάθε φύλου που δεν έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε. Η ανατροφή και η φροντίδα του παιδιού, για παράδειγμα, συνεχίζουν να θεωρούνται γυναικεία υπόθεση, ενώ ο άντρας είναι εκείνος που αναλαμβάνει το ρόλο του “παρόχου” της οικογένειας.
Έχοντας, λοιπόν, μια κοινωνία έτοιμη να κρίνει τον τρόπο ζωής και τις επιλογές τους, πολλοί γονείς πέφτουν στην παγίδα να αναπαράγουν τους στερεοτυπικούς τους ρόλους. Ποιος δεν έχει ακούσει κάποιο από τα παρακάτω σχόλια; “Άφησες τον άντρα σου με το παιδί και βγήκες για καφέ;”, “Δέχτηκε ο άντρας σου να κρατήσει το παιδί;”, “Δεν είναι λίγο περίεργο να πλένεις πιάτα και να σιδερώνεις εσύ και όχι η γυναίκα σου;”, “Δεν είναι δουλειά του άντρα να αλλάζει το μωρό, αυτά τα κάνουν οι γυναίκες”, “Μαγειρεύεις εσύ, ολόκληρος άντρας;” και πολλά ακόμα. Έτσι, η μητέρα είναι αυτή που περνάει το μεγαλύτερο μέρος της μέρας της φροντίζοντας τα παιδιά και το σπίτι είτε δουλεύει, είτε όχι, ενώ ο πατέρας είναι εκείνος που εργάζεται και ο χρόνος που περνάει με τα παιδιά του σχετίζεται κυρίως με δραστηριότητες (βόλτα, παιχνίδι) ή χαλάρωση (βλέπουν μαζί μια ταινία).
Οι πατεράδες (όπως και οι μητέρες) εκτός από γονείς είναι και άνθρωποι. Ως άνθρωποι, υπάρχουν πολλοί που δε θέλουν να εμπλακούν στην ανατροφή του παιδιού τους, υπάρχουν πολλοί που βοηθάνε στα όρια του τι ορίζει ο κοινωνικός τους ρόλος στερεοτυπικά και φυσικά, υπάρχουν και πολλοί που είναι περισσότερο συμμετοχικοί τόσο στο μεγάλωμα των παιδιών τους όσο και στη φροντίδα του σπιτιού. Πιο σπάνια, αλλά υπαρκτή, είναι η περίπτωση των πατεράδων εκείνων που αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου την ανατροφή των παιδιών τους και είναι εκείνοι που μένουν κυρίως στο σπίτι, το οποίο και φροντίζουν (at-home dads). Οι πατεράδες αυτοί μπορεί να εργάζονται (από το σπίτι, μερική απασχόληση ή στην απογευματινή μόνο βάρδια) μπορεί και όχι.
Στην Αμερική, για παράδειγμα, οι πατεράδες που μένουν στο σπίτι έχουν οργανώσει το “Διεθνές Δίκτυο του Μπαμπά που μένει στο σπίτι” (National At-home Dad Network). Το Δίκτυο αυτό ξεκίνησε από τρεις πατεράδες, οι οποίοι διατηρούσαν μια ομάδα παιχνιδιού για παιδιά και οραματίστηκαν να μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο και άλλοι πατεράδες. Αναγνωρίζοντας επίσης ότι οι άντρες αναζητούν πιο δύσκολα βοήθεια και θέλοντας να αναδείξουν τον γονεϊκό ρόλο του πατέρα, έφτιαξαν μια δομή στην οποία οι πατεράδες μπορούν να βρουν στήριξη, δικτύωση, ενημέρωση και η οποία αγωνίζεται να καλλιεργήσει μια κουλτούρα που αναγνωρίζει τους πατεράδες ως ικανούς και επαρκείς γονείς. Βασικής τους θέση είναι η εξής: “Οι πατεράδες δεν κάνουν baby sitting. Αυτό λέγεται ανατροφή.” (“Dad’s don’t babysit. It’s called parenting.”).

Οι πατεράδες δεν κάνουν baby sitting. Αυτό λέγεται “ανατροφή”.
Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διαμόρφωση σχέσης ανάμεσα στον πατέρα και το παιδί στην ανάπτυξή του και την καλλιέργεια του χαρακτήρα του. Είναι στο χέρι μας πρώτα σαν μονάδες, ύστερα σαν ομάδες και έπειτα σαν κοινωνίες να αλλάξουμε τον τρόπο που ο κόσμος αντιλαμβάνεται το ρόλο του πατέρα. Είναι απελευθερωτικό και για τα δύο φύλα να μην περιορίζονται από τα στερεότυπα και τα προκαθορισμένα καθήκοντα, αλλά αντίθετα να συμμετέχει ο καθένας στο βαθμό που επιθυμεί στην ανατροφή των παιδιών του. Είναι σημαντικό όταν ένας πατέρας αποφασίσει να αναλάβει σε μεγάλο βαθμό ή εξ ολοκλήρου την ανατροφή, να τον στηρίξουμε, να τον ενισχύσουμε και να τον εκπαιδεύσουμε. Άδεια πατρότητας από τη δουλειά με αποδοχές, ομάδες γονέων που να προτρέπουν τη συμμετοχή των πατεράδων, μαθήματα χορού για πατεράδες και τα παιδιά τους, οργάνωση ομάδων παιχνιδιού από πατεράδες είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να επιτευχθούν τα παραπάνω.
Βίντεο με μπαμπάδες που μας εμπνέουν:
Οι πατεράδες μαθαίνουν πώς να χτενίζουν τι κόρες τους:
Take any opportunity to bond with your kid: This class teaches dads how to braid their daughters' hair.Video by Jess Blank, with special thanks to Daddy Daughter Hair Factory.
Δημοσιεύτηκε από Upworthy στις Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017
Μαθήματα χορού που ενισχύουν το δεσμό γονιού και παιδιού:
These dads have got some sweet moves on the dance floor, and they are showing them off with these parent-baby bonding classes.
Δημοσιεύτηκε από Upworthy στις Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016
Χρήσιμα links:
National at-home dad network: http://athomedad.org/
The fathers saying ‘Dads don’t babysit’: www.bbc.com/news/blogs-trending-36144487