Η υγεία στην εποχή του κορωνοϊού

Φτιάχνοντας μια νέα καθημερινότητα

Σύμφωνα με το Καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:

Η υγεία είναι η κατάσταση πλήρους σωματικής, πνευματικής και κοινωνικής ευεξίας, όχι απλώς η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι μια κατάσταση που έχει κλονίσει αυτά που μέχρι τώρα πολλοί θεωρούσαμε δεδομένα σε επίπεδο σωματικής και ψυχικής υγείας. Είτε όμως θεωρούμε τους εαυτούς μας/είμαστε υγιείς είτε όχι, σίγουρα διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία πολλά συναισθήματα κινητοποιούνται. Πρόκειται για γνώριμα συναισθήματα, όπως άγχος, φόβος, θλίψη, ματαίωση, μοναξιά ή θυμός, που αναδύθηκαν λόγω των συνθηκών ή που αυτές τις μέρες βιώνονται με ένα διαφορετικό τρόπο.

Αντιμέτωποι λοιπόν με τις συνέπειες της πανδημίας σε πολλά επίπεδα, καλούμαστε όλοι να αναδομήσουμε την καθημερινότητά μας, διαμορφώνοντας μία νέα ρουτίνα και αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες που συχνά συνοδεύουν τις μη οικείες καταστάσεις. Στην προσπάθεια να προστατεύσουμε τη σωματική μας υγεία, ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, χωρίς να παραβλέπουμε τη σημασία της παράλληλης θωράκισης και ενίσχυσης τόσο της ψυχικής όσο και της πνευματικής μας υγείας.

Τα δεδομένα της εποχής απαιτούν από εμάς την κοινωνική απομάκρυνση, η οποία εκδηλώνεται κυρίως με τη σωματική απομάκρυνση. Απόρροια αυτής της απομάκρυνσης είναι στην ουσία η στέρηση στοιχείων που στο σύνολό τους αποτελούσαν την καθημερινότητά μας. Είμαστε όλοι μαζί στη συνθήκη αυτή και τώρα είναι ίσως πιο σημαντικό από ποτέ να έρθουμε κοντά και να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε όλο αυτό, ανεξάρτητα από το πώς ο καθένας μας το βιώνει ξεχωριστά.

Μπορεί να στερούμαστε τη διάδραση που μας πρόσφερε ο χώρος της εργασίας μας – ας κρατήσουμε επαφή (τηλέφωνο/διαδίκτυο) με τους συναδέλφους μας και ας μοιραστούμε μαζί τους τη μέρα μας. Μπορεί να στερούμαστε την αγκαλιά, το χάδι, το φιλί που δεχόμασταν από τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή αντίστοιχα προσφέραμε – ας μοιραστούμε μαζί τους την ανάγκη μας αυτή, ας μιλήσουμε για τα συναισθήματά μας και ας εκφράσουμε τις σκέψεις μας για αυτό που βιώνουμε. Μπορεί να στερούμαστε τις ξέγνοιαστες στιγμές με φίλους – ας κανονίσουμε κοινές δραστηριότητες μέσω διαδικτύου.

Μέσα από όλη αυτή την ιστορία με τον κορωνοϊό μπορούμε ωστόσο να διδαχτούμε κάποια πολύ σπουδαία πράγματα και να συνειδητοποιήσουμε ίσως όλα αυτά που στερούμασταν ή αμελούσαμε στους γρήγορους ρυθμούς της πρότερης καθημερινότητάς μας. Έχουμε χρόνο να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας, να τον φροντίσουμε, να τον αφήσουμε να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει. Περνάμε περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μας. Μιλάμε πάλι με τους γείτονές μας. Ανακαλύπτουμε νέα ενδιαφέροντα και αποκτάμε καινούριες δεξιότητες. Έχουμε πρόσβαση σε μια σειρά από δραστηριότητες δωρεάν και από την άνεση του σπιτιού μας. Τίποτα λοιπόν δεν είναι μόνο θετικό ή αρνητικό. Κάθε εμπειρία είναι διδακτική με το δικό της τρόπο.

Μέσα σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση που βιώνουμε, είναι σημαντικό να αναζητήσουμε εναλλακτικούς τρόπους ζωής ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε πιο λειτουργικά και αποτελεσματικά όσα μάς δυσκολεύουν. Η επαφή τόσο με το μέσα μας όσο και με τους γύρω μας, η ένταξη στιγμών, πραγμάτων και δραστηριοτήτων που μας προσφέρουν ικανοποίηση και το μοίρασμα σκέψεων και συναισθημάτων είναι στοιχεία που μπορούν να μάς φέρουν πιο κοντά στην ευεξία και στην εσωτερική γαλήνη.

Σε μια εποχή που σχεδόν τίποτα γύρω μας δεν είναι φυσιολογικό, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε ώστε να παραμείνουμε εμείς και οι συνάνθρωποί μας υγιείς!